It’s Our Happy Place! – Pembroke Cottage Renovation Part 2

Last week we discussed how Dave and Janet’s Pembroke cottage renovation process was transformed by Jim Bell Architectural Design. We hope we enjoy the continuation of their story.

Pembroke Cottage RenovationSince the previous owners smoked, it was necessary to remove all traces of the odour during the renovation. All finishes were stripped back to drywall and re-finished with special paint that eliminated the smell. The kitchen cabinets were dismantled, refinished and refaced to eliminate the smoke odour and to transform the look and feel of the kitchen from “country cottage” to modern and efficient. The unique conversation-piece island with it’s reclaimed farmhouse beam counter welcomes guests for sitting or standing and defines the kitchen space in the open-concept living-dining-kitchen room.

“The main living area is a simple, open space. I love the focal point of the fireplace with the sitting area and then the openness to the dining room table and kitchen.”-Janet

Pembroke Cottage Renovation


Pembroke Cottage RenovationThe main floor guest bathroom access was through the kitchen
right between two sections of cupboards! Jim reconfigured the layout to close the access to the kitchen and opened a door to the entrance foyer, a more appropriate and functional location for a bathroom.Pembroke Cottage Renovation

Pembroke Cottage Renovation

Ah… the sunroom. It is truly stunning and Janet and Dave love it. They saw the sunroom Jim designed for another cottage and they knew they wanted a similar addition to their cottage. The striking stone fireplace with farmhouse beam mantle and the pine ceiling and trim create a warm, casual atmosphere perfect for entertaining and relaxation. And, of course, three of the “walls” are all windows to bring the outside in. 

“People come in and say ‘WOW!'”-JanetScreen Shot 2017-02-11 at 3.33.47 PM